Olen #äänilapselle

Olen SDP:n kuntavaaliehdokkaana #äänilapselle.

Lasten yhdenvertaisuus tulee varmistaa kunnan valinnoilla.

Kunnalla ja sen palveluilla on iso vaikutus siihen, miten lapsi mieltää yhteiskunnan ja kokeeko hän olevansa osa sitä. Syrjintä, ulkopuolelle jääminen ja kokemus osattomuudesta voivat jättää syvät arvet. Jos lapsi tai nuori saa apua silloin, kun sitä tarvitsee, luottamus yhteiskuntaa kohtaa vahvistuu. Joskus yhdenvertaisuus edellyttää myös positiivista erityiskohtelua. Sellainen kunta, joka lisää määrätietoisesti lasten yhdenvertaisuutta, on hyvä paikka kasvaa. Hyvä kunta tarjoaa lapsille tasavertaiset mahdollisuudet harrastaa, huolehtii kouluruuan laadusta ja huomioi erilaiset perheet, lapsiryhmät ja elämäntilanteet.

Perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen laadusta ei saa säästää.

Kunnat ovat jo säästöpaineissa kohdistaneet leikkauksia perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen resursseihin. Kunnissa on myös eriäviä käytäntöjä, erilainen palvelutaso sekä erilaiset palvelumaksukäytännöt. Tämä johtaa eriarvoisuuteen lasten ja perheiden välillä. Jokaisen perheen tulisi voida asuinpaikasta riippumatta luottaa siihen, että lähipäiväkodin tai -koulun palvelut ovat laadukkaita. Keskeisimmät edellytykset onnistumiselle perusopetuksessa ja varhaiskasvatuksessa ovat riittävä ja koulutettu henkilökunta sekä sopivan kokoiset lapsiryhmät. Lapsi saa tukea tarpeensa mukaisesti ja kasvaa itseensä ja kykyihinsä luottavaksi aikuiseksi, kun nämä ed. mainitut asiat toteutuvat. Myöhemmin hän vuorostaan kannattelee oman kuntansa taloutta.

Lapset ja nuoret ovat kuntalaisia – heitä tulee kuunnella!

Lapset ja nuoret ovat myös kunnan asukkaita, ei pelkästään palveluiden käyttäjiä. Heidän mielipiteet ovat tärkeitä. He katsovat asioita eri näkökulmasta kuin aikuiset ja tuovat tärkeää tietoa, kun palveluja kehitetään. Lasten osallistamiseen on havaittu monia hyviä menetelmiä, kuten osallistava budjetointi, nuorisovaltuuston toiminta sekä eri lapsiryhmien kuuleminen (erityisesti heikommassa asemassa olevien ja erityisryhmien) palveluissa ja osana päätöksentekoa. Järjestöt ovat kuntien apuna lasten, nuorten ja perheiden osallisuuden vahvistamisessa. Viisaassa kunnassa varmistetaan ja tuetaan hyvinvointia lisäävien järjestöjen toimintaa ja tehdään yhteistyötä niiden kanssa.

Lapsivaikutusten arviointi on tiedolla johtamista.

Kaikilla kunnan päätöksillä on käytännössä jonkinlaisia, välillisiä tai suoria, vaikutuksia lapsiin. Liian usein käy niin, että lasten tai lapsiryhmien tilanteisiin vaikuttaa ennakoimattomasti useat erilliset päätökset yhdessä, ja vielä ikävällä tavalla. Lapsivaikutusten arvioinnilla voidaan ehkäistä tällaisia riskejä ja vahvistaa päättäjien ymmärrystä siitä, mitä päätös tulee konkreettisesti tarkoittamaan lasten ja perheiden arjessa. Etenkin nyt talouspäätösten lapsi ja perhevaikutusten arviointi on erityisen keskeistä, jotta haitalliset päätökset voidaan välttää ja kriisin pitkäaikaiset, negatiiviset vaikutukset torjua. Tarjolla on paljon materiaalia lapsivaikutusten arviointiin ja hyväksi havaittuja työkaluja. Lapsi- ja perhejärjestöt myös tarjoavat tukea mielellään.

Olen sitoutunut Anna ääni lapselle -kampanjaan ja aion tehdä parhaani kunnanvaltuutettuna, jotta lasten ja nuorten tasa-arvoisuus paranisi ja Kemin päätöksenteossa kuunnellaan enemmän lapsia ja nuoria. Tämän kampanjan lisäksi olen sitoutunut Allianssin Nuorten puolella – kuntavaaliohjelmaan, Nuorisovaltuustojen Liitto (Nuva) ry:n tavoitteisiin ja Seta ry:n vaaliteemoihin.

Muista äänestää kuntavaaleissa 13.6.! Äänesi vaikuttaa siihen, kuka kunnassa päättää näistä ja monista muista asioista.

Julkaissut anniinakumpula

Olen 22-vuotias ylioppilas ja sosionomi (AMK) sekä ehdolla kuntavaaleissa ensimmäistä kertaa Kemissä. SDP

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create your website with WordPress.com
Aloitus
%d bloggaajaa tykkää tästä: