Kansainvälinen naistenpäivä 8.3. #eihymyilytä

Tänään on kansainvälinen naistenpäivä, ja mua #eihymyilytä. Miksi mua ei sitten hymyilytä, vaikka naisten saavutuksia juhlistettaisiinkin?

Hymyilyyn ei ole juuri aihetta, koska:

  • Tyttöjen oikeuksien toteutumisessa on räikeitä puutteita etenkin kehittyvissä maissa. 
  • Maailmassa 120 miljoonaa alle 20-vuotiasta tyttöä on kokenut seksuaalista väkivaltaa.
  • Joka vuosi 12 miljoonaa alaikäistä joutuu naimisiin ja 70 000 teini-ikäistä tyttöä kuolee raskaudesta ja synnytyksestä aiheutuviin komplikaatioihin.
  • Pandemian aikana naisiin kohdistuvan väkivallan, työtaakan ja palkanleikkausten kerrotaan kasvaneen.
  • Puolassa naiset vastustavat naistenpäivän marssilla varsin tuoreeltaan hyväksyttyä lakia, joka kieltää abortin Puolassa lähestulkoon täysin.
  • Maailman talousfoorumin tutkimuksen mukaan nykyisellä muutostahdilla sukupuolten väliseen tasa-arvoon ei päästä vielä nykysukupolvien elinaikana.
  • Laajamittainen naisiin kohdistuva häirintä ja väkivalta on tänäkin päivänä vakava este naisten tasa-arvoiselle osallisuudelle ja vaikuttamismahdollisuuksille sekä samalla demokratian toteutumiselle.
  • UN Women Suomen mukaan muun muassa naispoliitikkoihin ja -päättäjiin kohdistuva häirintä ja väkivalta rajoittavat naisten mahdollisuuksia osallistua päätöksentekoon tai pyrkiä poliittiseen virkaan.
  • YK-liitto kertoo, että yli 40 prosenttia suomalaisista naisista on joutunut 15 vuotta täytettyään miehen tekemän fyysisen tai seksuaalisen väkivallan tai uhkailun kohteeksi.
  • Yksi sinnikkäimmistä työelämän tasa-arvo-ongelmista ovat sukupuolten väliset palkkaerot. Naisten ansiot ovat YK-liiton mukaan Suomessa keskimäärin 16 prosenttia miesten ansioita pienemmät. Maailmanlaajuisesti palkkaero on 22 prosenttia.

Vielä on todella paljon matkaa tasa-arvoiseen maailmaan. Toki myös hymyilemisen aiheita löytyy, kuten mm. naisten äänioikeus Suomessa, naisten mahdollisuus kouluttautua ja työllistyä Suomessa ja pitkälti koko EU:n alueella, Suomen naispääministeri Sanna Marin ja naispresidentti Tarja Halonen. Toivoisin, että jokainen ottaisi huomioon sen, että omalla toiminnallaan on myös iso merkitys. Sillä on merkitystä, että miten toisille puhutaan, kunnioitetaanko toisia sukupuolesta ja taustoista riippumatta, toimitaanko demokratian ja tasa-arvon puolesta sekä toteutuvatko tyttöjen ja naisten oikeudet eli ihmisoikeudet.

Itse toimin parhaani mukaan tasa-arvon puolestapuhujana niin yksityishenkilönä, työntekijänä kuin kunnallisvaaliehdokkaanakin. Suosittelenkin kaikkia ottamaan seurantaan useita järjestöjä, jotka tekevät tasa-arvotyötä.

Näitä ovat esimerkiksi:

Nautitaan niistä hyvistä asioista, joita meillä on ja joita olemme jo saavuttaneet eikä lopeteta työtä tasa-arvon puolesta, sillä tehtävää on vielä – vuoden jokaiselle päivälle.

Hyvää naistenpäivää kaikille!

Julkaissut anniinakumpula

Olen 22-vuotias ylioppilas ja sosionomi (AMK) sekä ehdolla kuntavaaleissa ensimmäistä kertaa Kemissä. SDP

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create your website with WordPress.com
Aloitus
%d bloggaajaa tykkää tästä: